Yetişkinler için kendini ifade etme aracıdır kelimeler.. Çocukların ise kendilerini ifade etme aracı oyuncaklardır. Biz yetişkinler olarak bir olayı ya da sıkıntımızı anlatırken nasıl ki kelimelere ihtiyaç duyuyorsak, çocuklar da bunu çeşitli oyunlar kurarak oyuncaklar vasıtasıyla anlatmaktadır. Oyun terapisi ise; çocukların korkularına, öfkelerine, kaygılarına, üzüntülerine şefkatli bir alan açma halidir.
Oyun terapisine başlanmadan önce ebeveynler ile değerlendirme seansları yapılmakta ve bilgiler alınmaktadır. Daha sonra çocuk ile oyun terapisine başlanmaktadır. Çeşitli oyuncakların bulunduğu oyun odasında, çocuklarla oyun terapisi gerçekleştirilmekte ve ek olarak seans sonu ebeveyn ile görüşme yapılmaktadır. Sonuç olarak oyun terapisi; çocukların iç dünyası, duyguları yaşantıları ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak aile ile temas halinde yürütülen süreci kapsamaktadır.
Genellikle çocuklarda sembolik oyunun başladığı 2 yaştan itibaren, oyun kurabilen 2-11 yaş arası çocuklar için oyun terapisi uygundur.
Oyun, çocuklar için hem bir iletişim kurma yolu hem de iyileşmenin bir parçası olduğundan, çeşitli psikolojik problem yaşayan çocuklarla oyun terapisi yapılabilmektedir. Örneğin; doğum travmaları, uyku problemleri, bağlanma problemleri, yemek problemleri, tuvalet problemleri, kaygı bozuklukları, yas/ölüm durumu, davranış problemleri, boşanma, uyum problemleri, kardeş kıskançlığı, fobiler, duygusal sorunlar gibi çeşitli durumlarda oyun terapisinin etkinliği kanıtlanmıştır.